PDKS Sistemlerinde PDKS Cihazlarının yeri ve önemi nedir?

PDKS Sistemlerinde personellerin tanınmasında ve giriş-çıkış hareketlerinin kayıt altına alınmasında kullanılan aygıtlar PDKS Cihazları olarak adlandır. PDKS Cihazları farklı kriterlere göre gruplandırlabilirler. Bazı gruplandırma kriterlerinin başlıklarını ONLINE veya OFLINE çalışabilme, kayıt kapasiteleri, personel kapasiteleri, bilgisayarlar ile haberleşme şekilleri, ekranlı veya ekransızlar, kapı açtırma, zil çaldırma vb. olarak sıralayabiliriz.

PDKS CİHAZLARI

PDKS Sistemlerinin satın alma süreçlerinde de yararlanabileceğimiz gruplandırma seçeneği personelleri tanımlama şekline göre yapılan gruplamadır.

KARTLI PDKS Cihazları (RFID - Radyo frekansı ile çalışan cihazlar);

Personellere verilen Elektronik (RFID) Personel Kimlik Kartlarını okuyarak personel giriş-çıkışlarını kayıt altına alan PDKS Cihazlarıdır. Personel Kimlik Kartlarının başkaları tarafından kullanılma ihtimaline kesin çözüm üretememesi bu gruba dahil olan cihazların zayıf yönüdür. Bunun yanında ilk satın alma maliyetleri olduça düşüktür. Elektronik Personel Kimlik Kartları personele özel değil de firmaya özel tasarlanırsa işten ayrılan personellerin kartları yeni işe başlayan personellere verilebilir. Personel Kartlarının personele özel tasarlanması durumuda her yeni personelin işe başlaması ile birlikte ek kimlik kartı hazırlanma süresi ve maliyeti ile karşı karşıya kalınır. Kartlı PDKS Cihazlarını kullanan işletmelerde çok sık karşılaşılan bir durumda da Personel Kimlik Kartlarının unutulması veya kaybedilmesidir. Personel sayısı çok olan ve/veya personel sirkülasyonu çok olan işletmelerde bu durum Personel Takibini oldukça zorlaştırır.

PARMAK İZLİ PDKS Cihazları;

Personel parmak izlerini okuyarak personel giriş-çıkışlarını kayıt altına alan PDKS Cihazlarıdır. Kartlı PDKS Cihazlarına oranla daha güvenilir PDKS cihazlarıdır. Çalışanlar birbirlerinin yerine giriş çıkış hareketi oluşturamaz, parmaklarını evde unutamazlar veya kaybedemezler. Fakat bu cihazların da zayıf yönü vardır. Personellerin parmak izlerinin deforme olması, ellerin kirli(yağlı) olması, ellerin soğuk olması vb. nedenlerden dolayı PDKS Cihazları parmak izlerini birkaç denemeden sonra okur ve onaylar veya hiç okumaz ve personelin hareketi kayıt altına alınamaz. Bu durumda Personel Takibini zorlaştırır.

YÜZ OKUMA PDKS Cihazları;

Personel yüzlerini okuyarak personel giriş-çıkışlarını kayıt altına alan PDKS Cihazlarıdır. Yüz Tanıma PDKS Cihazları bu alandaki en güvenilir cihazlardır. Bazı Yüz Tanıma Cihazlarının gün ışığından etkilenmesi ve yüzleri geç okuması gibi zayıf yönleri olmakla beraber işletmeler için en hızlı ve en kesin personel tanıma yöntemidir.

PDKS Sistemlerinin verimini artırmak ve belli noktalardan personel geçişlerini kısıtlamak veya kontrol altına almak için sistem donanımına PDKS okuyucuları tarafından kontrol edilebilen TURNİKELER veya Elektrikli Kapı Kilitleri eklenebilir. Personelin belirlenen noktalardan kontrollü geçişlerini sağlayan turnikeler genellikle işletmelerin ana girişlerine, üretim alanı girişlerine, mola alanı girişlerine vb. yerlere takılı PDKS okuyucularının bulunduğu yerlere yerleştirilmektedir.

PDKS Cihazları üzerinde çalışan yazılımlar, personel geçiş yetkilerini ve geçiş hareketlerini cihazda toplar. Toplanan veriler cihaz özelliklerine göre anlık veya belirli aralıklar ile PDKS sisteminin bir diğer unsuru olan PDKS YAZILIMLARINA aktarılır.



SPEED UP PDKS Yazılımı ile uyumlu çaışan bazı PDKS Cihazları aşağıdadır.

Sahip olduğunuz PDKS Cihazlarınızın listede bulamadıysanız 0212 220 64 45 numaralı telefondan irtibata geçerek Yazılım ile uyumlu olup olmadıklarını öğrenebilirsiniz.